WEÖRES SÁNDOR & K.D.


Június 22-én, szombaton lenne 100 éves Weöres Sándor. A Kecskeméti Animációs Filmfesztivál a Holdasfilm vetítésével tiszteleg a költő emléke előtt. Weöres Holdaskönyve alapján Keresztes Dóra 1979-ben készítette a filmet, ez volt a legelső animációja (Weöres Pásztor Bélával együtt írta a Holdaskönyv verseit és Keresztes Orosz Istvánnal együtt rendezte meg belőlük a Holdasfilmet). A film zenéjét a Vízöntő Együttes készítette, és a megzenésített verseket Kiss Ferenc énekelte.

A június 22-én délután 4-kor a kecskeméti Otthon Moziban kezdődő programban a Holdasfilm mellett Keresztes Dóra több animációját is levetítik: Aranymadár (1989), Garabonciák (1985), Mosolygó szomorúfűz (2001), Egyedem-begyedem (2005), Álommalom (2009), De profundis (2002).

A műsorban a Papó (Kiss Ferenc – hegedű, ének), vezette Etnofon Zenei Társulás működik közre (Babos Károly – ütőhangszerek, Bolya Mátyás – koboz, oud, citera, Huszár Mihály – basszusgitár, ének, Küttel Dávid – szintetizátor, harmonika, ének, Szokolay „Dongó” Balázs – fúvós hangszerek).
Aki ennél is többet akar tudni, ide kattintson!
A Nemzeti Színházban éppen tíz éve mutatták be Weöres Sándor Holdbeli csónakos című darabját, a látványtervező és a filmbetétek készítője Dóra volt (máig műsoron van, legutóbb június elsején játszották). 1995-ben jelent meg Weöres Sándor Déli felhők, és 2004-ben Tarka forgó című gyermekvers kötete (mindkettő a Santos Kiadónál), 2008-ban pedig az Ének a határtalanról (Cartaphilus). Mindhárom Weöres-könyvet Keresztes Dóra illusztrálta.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.